Istorija hotela

Hotel Aleksandar ima stogodišnju istoriju koja inspiriše umetnička dela. Sagrađena davne 1929. godine, već tada se znalo da će ovo biti zgrada koja će promeniti Vrnjačku banju, pa i šire.

Najistaknutiji vlasnik hotela Aleksandar bio je doktor Dragutin Živadinović iz poznate beogradske porodice. Nakon godina lutanja po svetu u svojstvu putujućeg lekara, odlučio je da se skrasi u Vrnjačkoj banji, znajući da će njegove isceliteljske moći ovde doći posebno do izražaja. Otkupio je vilu „Todorović“ nazvavši je sanatorijum, tj. lečilište Živadinović. Sa suprugom je otkrivao sve što banja može da pruži u vidu lečenja, pa čak i pisao o lekovitim svojstvima banjske vode. Masivni neoklasicistički stil vile odgovarao je u potpunosti ideji o preporodu i ponovnom rađanju pod okriljem lekara u lečilištu. Intimne i udobne sobe su bile zadovoljstvo za pacijente, koji se tako nisu ni osećali.

Ubrzo, vila Živadinović je postala popularno mesto gde su svraćali velikani srpske politike, nauke i umetnosti, kako bi u miru i tišini vile odmorili i dobili inspiraciju za dalje pohode. Gosti vile bile su porodice Vladislava Ribnikara, Veselina Masleše, Koste Timotijevića, Koče Popovića, Dragiše Cvetkovića, Milana Nedića, Milana Dedinca, Dušana Matića, potom nemački pesnik koji je u Srbiji proveo izbeglištvo Luj Firnberg, a kasnije i srpski nobelovac Ivo Andrić. Početkom šezdesetih godina 20. veka književnika Dobricu Ćosića vila i Vrnjačka banja su inspirisale da napiše roman „Daleko je sunce“, veliko delo srpske moderne.

Posle Drugog svetskog rata vila je nacionalizovana i više puta preprodavana, da bi najzad našla svoj put nazad pod okrilje porodice Todorović, koji su spremno dočekali ovo nasleđe i odlučili da vili povrate sjaj starih dana.

Upravo iz ovog razloga, hotel Aleksandar čuva uspomenu na vilu koja je izmenila istoriju Vrnjačke banje, te je u potpunosti rekonstruisan u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture. Posetite naš hotel i udahnite istoriju uživajući u modernim sadržajima.