O Vrnjačkoj banji

Vrnjačka banja – šetnja kroz grad

V„Kraljica banjskog turizma“, Vrnjačka banja, svojim šarmom će naterati svakog posetioca da se u nju zaljubi. Kada izađete iz hotela, uputite se ka centru i upoznajte neke od najlepših znamenitosti grada.

Vrnjački park

VVrnjački park nalazi se na 150 metara od hotela Aleksandar. Da biste upoznali Vrnjačku Banju najbolje je provozati se nekim od vrnjačkih fijakera od "Mosta ljubavi" kroz nepregledni i biljnim životom bogat Vrnjački park. Duž Vrnjačke rečice pružaju se banjska šetališta zaštićena stablima lipa u dužini od skoro 2 kilometra. Tim stazama su se nekada vozili Desanka Maksimović, Ivo Andrić, Maksim Gorki, Danilo Bata Stojković... ali i milioni turista i posetilaca iz sveta i Srbije. Tek kada širom otvorenih očiju, uživajući u tišini i zvucima prirode obiđete kraj, potvrdiće se svaki epitet koji krasi Vrnjačku Banju.

Most ljubavi

Most ljubavi nosi predivnu i podjednako tragičnu priču. U osvit Prvog svetskog rata zavoleli su se uciteljica Nada i srpski oficir Relja. Bila je to ljubav o kojoj su svi pričali, koja je plenila pažnju svih Vrnjčana. Ali, došao je rat sa svim užasima koje sobom nosi. Relja odlazi u Grčku na ratište. Odlazi da se više nikad ne vrati, zbog prelepe Grkinje u koju se zaljubljuje te raskida zaruke sa Nadom. O njegovoj daljoj sudbi legenda ne kazuje ništa, ali zato Nadinu sudbinu zna svako ko poseti ovaj kraj. Zbog prevelike tuge ona svakim danom kopni i naposletku umire, mlada i nesrećna. Devojke potrešene Nadinom sudbinom, u želji da sačuvaju svoju ljubav, na katance ispisuju svoja imena i imena svojih dragana i vezuju za ogradu mosta koji je bio omiljeno sastajalište Nade i Relje, a ključeve simbolično bacaju u reku. Došli su novi ratovi i nova stradanja. Priča je možda zaboravljena, ali običaj devojaka da „vezuju" svoju ljubav je postao obavezan ritual za zaljubljene koji posete banju.

Japanski vrt

Japanski vrt je izgrađen 2011. godine i prostire se na 3.000 kvadratnih metara. Obogatio je Vrnjački park jednom novom kulturnom sadržinom. Posetiocima dočarava kulturu življenja japanskog naroda, i obogaćuje biljni fond banjskog parka biljkama raspoređenim u različitim hortikulturnim stilovima. Srž vrta je malo jezero sa ostrvcem, čajna kućica, a na brdu mali kaskadni vodopad i most.

Zamak kulture

Letnjikovac generala Jovana Belimarkovića, kraljevog namesnika za vreme maloletstva kralja Aleksandra Obrenovića je, pored vrnjačke Crkve, najstariji i najreprezentativniji građevinski objekat. Podignut je na padini iznad toplog izvora. Građen je po uzoru na severnoitalijansko poljske dvorce tog vremena. U njemu se danas nalazi Zavičajni muzej koji je kompleksnog tipa i odnosi se na teritoriju Vrnjačke Banje i okoline, sa arheološkom, etnografskom, istorijskom (zbirka grafičko-turističke propagande Vrnjaca, zbirka graditeljskog nasleđa, zbirka starih razglednica, fotografija, starih foto negativa na staklu), umetničkom zbirkom (skulpture, slike, grafike...) i prirodnjačkom zbirkom. Stalnu postavku čine tri izložbe: „Ladarište - praistorija Vrnjaca", „Etnografsko naslede Vrnjačke Banje" i "Spomen soba đenerala Belimarkovića", dok se u vansezoni postavlja „Umetnička zbirka Zamka kulture".

Prostorni sadržaj Vrnjačke Banje je izuzetno ispunjen i bogat, a čini se da je u Vrnjačkoj Banji nemoguće zalutati, jedino je problem iz nje otići. Mnogi koji su je posetili, vraćali su joj se da tu u okrilju, naizgled nespojivih arhitektonskih kombinacija i prostranih zelenih površina, pronađu mir i spokoj. Atmosferu na ulicama Vrnjačke Banje odlikuje ljubav koju su njeni verni posetioci utkali u srž ovog lečilista i turističkog mesta. Tu je emocija koju nije moguće ispravno opisati, ona se mora osetiti, pa vas pozivamo da i sami na tlu Banje iscrtate ličnu mapu i ostavite trag na njenim ulicama i stazama.Vrnjačka banja – šetnja van grada

Ušuškana u srcu Srbije, u Raškom okrugu koji je od velike istorijske važnosti za Srbiju, izbrazdana tragovima prošlosti, kotlinama i dolinama, Vrnjačka Banja se može pohvaliti živopisnom i izuzetnom okolinom. Tri planine najbliže Vrnjačkoj Banji, Goč, Željin i Gledićke planine, nadmeću se svaka svojom lepotom, uzdižući se visoko medju oblake.

U Vrnjačkoj Banji se u opuštenoj atmosferi možete diviti najčudesnijim kreacijama prirode, stoletnim parkovima, maštovitim cvetnim rundelama i miru koji Vam se nudi sa velikodusnošću. Istorija korišćenja vrnjačkih mineralnih voda seže u duboku prošlost, do starih Rimljana, a istorija moderne banje se vezuje za 1868. godinu. Pored mnogih lekovitih izvora, Vrnjačka Banja sa svojom bogatom okolinom nudi mir za svakoga. Na teritoriji opštine Vrnjačka Banja do danas je nadjeno 7 izvora čija je voda delotvorna u lečenju dijabetesa, bolesti jetre, sistema organa za varenje, bubrega, mokraćnih puteva...

U blizini Vrnjačke Banje se nalazi Zapadna Morava koja je pravi dar za ljubitelje ribolova kao i za one koji bi da potraže osveženje pored reke. Na samo 11 kilometara od samog centra Vrnjačke Banje je netaknuta priroda planine Goč koja u letenjim danima nudi lagane planinske šetnje i predahe u etno restoranima, a zimi je na raspolaganju ski staza za dnevno i noćno skijanje.

S obzirom da je Vrnjačka Banja u blizini Raške, prve srpske prestonice, ovaj kraj obiluje mnogim spomenicima i srednjovekovnim manastirima: Maglić (1324-1337 vreme izgradnje), Ras, manastir Studenica (1196) i Djurdjevi Stupovi (1168) zadužbine Stefana Nemanje, Žica (1210) zadužbina prvog kralja Srbije Stefana Nemanjića, manastir Gradac (1272) zadužbina kraljice Jelene Anžujske, manastir Ljubostinja (1405) zadužbina knjeginje Milice, manastir Svete Petke i Jerinin grad.